Vår syn på näring till barn

Barn behöver balanserad och näringsrik mat för att kunna växa och utvecklas på rätt sätt. Grunden i deras kost och måltider ska bestå i potatis, ris, pasta, rotfrukter och grönsaker för att få i sig bra kolhydrater, fetter, mineraler, vitaminer och fibrer. Därtill ska de äta kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariska alternativ för att få i sig protein och bra fetter. Barn behöver äta regelbundet, frukost, lunch, middag och bra mellanmål däremellan. Som mellanmål är frukt bra, det innehåller kolhydrater, vitaminer, mineraler och en del fibrer. Men frukt saknar protein och fett. Vår Powerbar har en bra balans mellan kolhydrater, protein och fett och dessutom mycket fibrer.

Little Tuffies Yona
Protein

Protein är byggstenar till barnens muskler. Kroppen behöver protein för att kunna reparera musklerna efter fysisk aktivitet, tex träning, och bli starkare till nästa ansträngning.

På barn behöver koppen även protein för att kunna växa. Protein finns i många olika former, animaliskt protein i kött och fisk, vassleprotein i mjölk, sojaprotein i sojabönor. Vi har valt att tillsätta hampaprotein till våra bars för att få upp proteinhalten. Hampaprotein är ett naturlig och vegetabiliskt protein som är fullvärdigt med alla viktiga aminosyror.

Kolhydrater

Kolhydrater är barnens viktigaste källa till energi. Utan kolhydrater kan inte hjärnan och musklerna arbeta normalt och fungerar sämre. Kolhydraterna hjälper också till att få in proteinet i musklerna när de ska lagas och är extra viktigt att äta innan och efter aktivitet. Det är viktigt att välja rätt kolhydrater. Potatis, ris, fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker och frukt är bra och hjälper hålla en lagom kroppsvikt. Många skulle behöva äta mindre läsk, godis, glass och bakverk, som innehåller mycket socker och men lite näring. Äter man mat med mycket socker så får man ofta i sig mer energi än man gör av med och det är svårt det är svårt att få plats med näringsrik mat som ger ett balanserat intag och tillräckligt med vitaminer och mineraler. Våra bars har dadlar som primär kolhydratkälla och innehåller endast naturligt förekommande sockerarter. Dessutom har den relativt lågt GI och ger därmed långvarig energi vilket är bra innan fysisk aktivitet.

Fett

Bra fett är viktigt för att barnen ska kunna växa och må bra, men barn behöver inte mer fett än en vuxen. Det viktiga är att barnen äter nyttiga fetter, alltså mer omättat och fleromättat fett och mindre mättat fett. Bland de fleromättade fetterna finns omega-3 och omega-6-fett som hjälper hjärnan och synen att utvecklas och fungera som de ska och för att kroppen ska kunna bygga upp och reparera celler. Dessa fetter behövs också för immunförsvaret. Kroppen kan bilda vissa omega 3 och 6, men inte alla och barn måste få i sig det via maten. 2/3 av fettintaget ska komma från omättat eller fleromättat och resten mättat, oftast är det tvärt om. Rätt fett får barnen i sig via fisk, oljor från växtriket så som raps och olivolja samt nötter. I våra bars har vi nötter som primär fettkälla vilket ger en bra balans mellan fleromättat och mättat fett och därmed långvarig energi.

Näring 1

ADRESS

Lantbrukets Väg 11
19559 Märsta

KONTAKTA OSS

0733-70 77 73
info@littletuffiesfood.com

© 2019 Little Tuffies Food